De kledingindustrie is een complexe business. Tussen het moment dat katoen aan de plant groeit en het moment dat jij je nieuwe T-shirt in de winkel afrekent, zitten enorm veel stappen. Diverse organisaties zetten zich in om het productieproces te verduurzamen en de hele keten eerlijker en milieuvriendelijker te maken. Ook jij kan hier aan meewerken door onderstaande organisaties te steunen of zelf aan de slag te gaan.
Fashion Revolution Day
24 april uitgeroepen tot wereldwijde Fashion Revolution Day. Op die datum stortte in Dhaka Bangladesh de Rana Plazakledingfabriek in, kwamen 1133 mensen om het leven en raakten meer dan 2500 mensen gewond. Om hierbij stil te staan vinden elk jaar in meer dan 72 landen activiteiten plaats om bewustwording te creëren en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden. Van Nieuw-Zeeland tot de VS gaan consumenten op de foto met hun kledingstuk en vragen zij merken #WhoMadeMyClothes? Urgenda is met Kiesduurzamemode onderdeel van Fashion Revolution Day Nederland. Zo organiseerden wij in 2014 met Stoere Vrouwen de ‘Strip for Fair Fashion’ en verscheen er in NRC Next een opinieartikel. In 2015 organiseerden we de Fashion Revolution Talks in Amsterdam, was er het fotomoment #WhoMadeMyClothes en verscheen in het Parool, op Joop.nl en Duurzaamnieuws.nl het opinieartikel #WhoMadeMyClothes. Kijk voor meer informatie foto’s en video’s op Twitter en Facebook.
Dutch Sustainable Fashionweek
In samenwerking met circa 150 gerenommeerde modezaken, Urgenda, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, MVO Nederland, Eurecto, InRetail , Bekende Nederlanders, duurzaamheidsexperts uit het zakenleven en de media zet Goodbrandz een sprankelende week neer. In deze week, van 9 t/m 18 oktober 2015, staan duurzame merken en hun inspirerende achtergrondverhalen centraal. Consumenten informeren over de herkomst, instrueren over duurzaamheid en waar ze op kunnen letten, dat is het doel van deze campagne. Ons samen sterk maken om duurzame mode herkenbaar te maken bij de consument, om het enthousiasme op te wekken en vraag te creëren met als gevolg dat fabrikanten hun processen gaan verduurzamen, dat is waar het om draait. Ben je nieuwsgierig naar het verhaal dat jij op je draagt? Wil je weten of jouw lievelingswinkel ook duurzame fashion verkoopt? Of benieuwd naar wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd rondom duurzame fashion? Vind het uit tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week.
Stoere Vrouwen
StoereVrouwen is een netwerkclub van 1800 bewuste shoppers. Ze inspireren elkaar, brengen gelijkgestemden samen en geven tips om bewust te shoppen of juist te swoppen. Bureau Stoere Zaken is het communicatiebureau waarmee de Stoere Vrouwen campagnes en acties verzinnen om bewust shoppen & swopppen nog verder te verspreiden .
Awearness Fashion
Stichting Awearness Fashion is in 2009 opgericht door Jeannette Ooink & Wilma Mulder. Na het zien van de film China Blue over Chinese tienermeisjes die onder barre omstandigheden onze spijkerbroeken maken, ging er een knop om. Dat moest toch anders kunnen? Zij wilden hier in ieder geval niet langer aan meedoen. Hoe meer ze zich erin verdiepten, hoe meer ze erachter kwamen dat de kledingindustrie extreem milieubelastend is en de textielarbeiders uitbuit. Ze geloven in de kracht van storytelling en gebruiken hun kennis en vaardigheden op het gebied van communicatie, marketing en duurzaamheid om het verhaal achter je kledingstuk te vertellen. Sinds de start hebben zee diverse succesvolle evenementen met het thema kleding en duurzaamheid georganiseerd met het doel mensen bewust te maken over de slechte arbeids- en milieuomstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt, maar voorál om te laten zien wat voor mogelijkheden er zijn om zelf bij te dragen aan de verduurzaming van de kledingindustrie.
More to come…